Juiste studiekeuze maken (deel 5): interesses
Dit is deel 5 van het blog waarin je in stappen uitgelegd krijgt hoe je het proces van studiekeuze aan kunt pakken. De hamvraag in dit onderdeel is: wat vind ik leuk, oftewel wat zijn mijn interesses.
Interesses
Het laatste aspect dat je moet onderzoeken in die eerste stap om tot een goede studiekeuze te komen gaat over je interesses. En ook dat is best een lastig dingetje. Want hoe kun je nu vertalen dat je van …. houdt en wat je daar later in je leven wat mee moet of kunt (vul in op de stippeltjes wat het ook maar is wat je leuk vindt).
Voorbeeld hoe interesse je studiekeuze kan bepalen
Voor sommige zaken is dat makkelijk: je bent gek op alles wat met ICT te maken heeft: hardware, software, games, het heeft geen geheimen voor je. “Iets” in die hoek lijkt dan een makkelijke keuze. En dat kan ook inderdaad de juiste keuze zijn, op voorwaarde dat je van je hobby je werk wilt maken. Daarnaast zitten ook in deze hoek nog zoveel mogelijkheden dat je er misschien ook wel radeloos van kunt worden…. Ben je dan bv eerder een programmeur of juist iemand die de juiste software verkoopt aan andere bedrijven? Ben je een netwerker of een einzelgänger, bv? Dan komt eigenlijk het stukje uit stap 4 van het studiekeuzeproces al weer om de hoek kijken. Maar in ieder geval is je interesse: ICT wel te koppelen aan een opleiding.
Hobby’s
Andere hobby’s kunnen wat lastig zijn om te vertalen. Topsporters die van hun sport kunnen leven zijn er maar weinig. Een sportopleiding is ook niet voor iedereen weggelegd. Musici en beeldend kunstenaars die al in hun eigen leven en niet eeuwen daarna pas gewaardeerd willen worden, moeten ook stevig aan de weg timmeren om gezien en gehoord te worden. Dus creatievelingen moeten ook goed nadenken of ze een kunstzinnige opleiding willen doen.
Denk bij interesses daarom gewoon eens wat verder. Wat is interessant genoeg om een artikel over te lezen? Naar wat voor iets zou je kijken als daar een documentaire over gemaakt zou zijn (of een filmpje op YouTube, ook goed)? Op welke afdeling in een bedrijf zou ik mezelf zien? Van welke onderwerpen weet ik heel veel? Wat voor producten vind ik interessant?
Zo kom je stapje voor stapje bij hoe je je interesses kunt vertalen naar een opleiding waarbij dat ook daadwerkelijk wordt aangeboden. Je hebt jezelf in een paar stappen goed leren kennen. Da’s altijd handig. Nu wordt het tijd om te onderzoeken welke opleidingen goed bij je passen.
Als je liever geholpen wil worden bij het vinden van de juiste opleiding voor jou, klik dan op onderstaande button.