Wat doet een studiekeuzeadviseur? En heb je er echt wat aan, aan advies over je studiekeuze? Is dat niet hartstikke duur en zonde van je geld? Allemaal vragen die ik soms krijg als studiekeuzeadviseur, of wanneer ik vertel wat ik doe. Vaak gaat dat samen met de opmerking: “Nou, ik heb al weet ik het hoeveel van die testjes ingevuld, maar daar komt steeds iets anders/iets raars/niets nieuws uit.” (Streep maar door wat niet van toepassing is.)
Wat is advies m.b.t. je studiekeuze?
Laat ik eerst uitleggen wat advies over je studiekeuze is (in mijn praktijk). Studiekeuze advies betekent dat je op zoek gaat naar een opleiding die bij jou past en waar jij bij past. Omdat er vaak meer dan 1 passende studie kan zijn, kijk je uiteindelijk naar de beste match. Op basis daarvan krijg je studie advies. Oftewel: het advies is, dat je het best opleiding X kunt kiezen.
Hoe ontstaat dat studieadvies?
Dat advies ontstaat niet direct door een testje in te vullen en de uitslag over te nemen. Een gedegen studieadvies ontstaat, nadat je alles wat bij studiekeuze komt kijken goed hebt geanalyseerd en overwogen. Het is dus heel veel meer dan het invullen van een test. Het gaat om onderzoeken van jezelf, omdat jij jezelf in een studie meeneemt. En het gaat om onderzoeken van verschillende opleidingen, omdat die opleidingen iets te bieden hebben, maar ook omdat ze iets van je vragen. Dat gaat dus niet effies supersnel, maar kost tijd.
Wat doet een studiekeuzeadviseur dan?
Elke studiekeuzeadviseur werkt anders, maar het basisprincipe is dat jullie samen dat onderzoek uitvoeren. De adviseur stelt vragen, laat je opdrachten en oefeningen doen, laat je dingen uitzoeken of misschien ook een test invullen. Er komt een heel pakket aan uitkomsten op tafel en samen gaan jullie die analyseren. De studieadviseur heeft daar zoveel ervaring mee, dat hij of zij weet waar hij dan op moet letten en wat de uitkomsten betekenen. Een studiekeuzeadviseur moet dus veel kennis hebben van personen, vaardigheden, en richtingen. Daarnaast moet hij weten welke opleidingen er allemaal zijn en welke beroepen erbij horen.
Studiekeuzeadviseur helpt bij het proces
Uiteindelijk is studiekeuze een heel proces en de adviseur kan je daarbij helpen. Het is dus niet zo dat die persoon even snel voor jou beslist wat jij moet gaan studeren. Samen is belangrijk. En omdat het een proces is, met gesprekken en opdrachten en analyses is de prijs dus ook gebaseerd op al die uren werk. Maar je mag verwachten dat je een goede uitkomst krijgt en dat het de investering waard is!