De vraag die ik als studiekeuzeadviseur best vaak krijg is: “Wanneer is het eigenlijk de beste tijd om je studiekeuze te maken en wanneer moet ik studiekeuzeadvies aanvragen?”
Hieronder ga ik je uitleggen met welke factoren je allemaal rekening moet houden in je studiekeuzeproces, zodat je zelf kunt inschatten wanneer het voor jou het beste moment is om je studiekeuze definitief te maken.
Inschrijfdeadlines
Het belangrijkste aspect waar je rekening mee moet houden, zijn de deadlines waarbij je je voor een opleiding moet hebben aangemeld. Even kort de regels:
Voor een mbo-opleiding moet je je op 1 april hebben aangemeld als je in september wilt starten. Voor een hbo- en wo-opleiding ligt die datum op 1 mei.
Maar dan zijn er ook nog wat uitzonderingen. Zo kennen we numerus fixus, of selectie-opleidingen. Daar worden maar een beperkt aantal studenten toegelaten. Daar moet je als het kan eerder bij zijn. In het geval van een hbo- of wo-studie ligt de deadline daar sowieso op 15 januari. Ja, dat is dus al meer dan een half jaar voordat je aan je opleiding gaat beginnen!
Wat betekent dit dan voor je studiekeuzeadvies? Heel simpel, dat je voor 15 januari, 1 april of 1 mei je keuze moet hebben gemaakt. Dat betekent dus dat je al veel eerder met je studiekeuze bezig moet zijn.
Open dagen en meeloopdagen
In lijn met de deadlines moet je ook rekening houden met de tijdstippen waarop de scholen open dagen en meeloopdagen aanbieden. Wil je een beetje een indruk krijgen van wat er allemaal te koop is, hoe de school eruitziet, hoe je medeleerlingen zijn, en dat soort zaken, dan kun je het best al veel eerder je keuze maken. Dan heb je tenminste tijd om verschillende scholen en studies bij langs te gaan. Dat wil je niet nog op het allerlaatste moment doen, toch?
Stress en op tijd studiekeuze maken
Ok, je hebt misschien wel stress. Van alle toetsen, al het huiswerk, het naderende eindexamen, alle belangrijke andere zaken in je leven. Studiekeuzestress, daar zit je dus niet ook nog op te wachten. Dus is het gewoon verstandig om op tijd te gaan beginnen. Simpeler kunnen we dit verhaal niet maken. Dan weet je op tijd wat je wilt, kun je je richten op het halen van je diploma en kun je daarna lekker vakantie vieren, geld gaan verdienen, je suf gamen, wat jij wilt!
Niet TE vroeg
Ok, nou weet je nog steeds niet wat “op tijd” is, maar je weet nu wel dat dat niet ergens tussen februari en je eindexamen zou moeten zijn. Maar ergens begin 3 vmbo, 4 havo of 5 vwo is misschien ook weer wat te vroeg om je bezig te houden met studiekeuzeadvies. Vaak zie je namelijk dat in de bovenbouw je cijfers wat kunnen veranderen. Wat je eerst makkelijk afging, gaat nu misschien wat moeilijker, of andersom. Dan is het misschien nog niet heel verstandig om op basis van waar je goed in bent al heel erg te koersen op opleidingen. Wat je leuk vindt, verandert misschien ook nog wel wat in dat jaar. Maar je oriënteren, dat zou ik zeker wel alvast doen!!!
Als we het dan samenvatten dan zou het beste moment ergens liggen tussen het einde van het vooreindexamenjaar en het begin van het eindexamenjaar. Dan weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle deadlines te verslaan, je goed te kunnen oriënteren en je te baseren op je beste vaardigheden en je leukste interesses.
Meer weten over studiekeuzeadvies? Lees de andere blogs hierover of: