Het is waarschijnlijk het meest gehoorde studiekeuzeadvies: ga gewoon kiezen wat je leuk vindt. En zo op het allereerste oog lijkt dat ook helemaal geen slecht idee. Want wie wil er nou iets doen wat hij NIET leuk vindt? Maar daar zit dus precies al de tegenstelling. Als je kiest wat je leuk vindt, houdt dat namelijk niet automatisch in dat je iets gaat doen wat je níet leuk vindt.
Opletten bij kiezen wat je leuk vindt
Stel, je baseert je studiekeuze alleen maar op wat je leuk vindt. En stel, je hobby is gamen. Dus ga je iets met game-ontwikkeling studeren, want dat is natuurlijk wel gaaf om te doen; van je hobby je beroep maken. Maar als je er verder niet bij stilstaat wat game-ontwikkeling precies betekent, kun je van een koude kermis thuiskomen. Er komt namelijk nogal wat meer bij kijken, zoals onderdelen die te maken hebben met programmeren of met creatieve vormgeving. Als je dat óók leuk vindt, zit je gebeiteld. Maar als je niet zoveel hebt met al die bits en bytes en html-dingetjes, dan wordt het meteen een heel ander verhaal… Zo zijn er heel veel meer voorbeelden te bedenken waarbij je niet automatisch je hobby moet of kunt vertalen in een opleiding.
Zet een stapje extra
Als je toch vooral wilt kiezen wat je leuk vindt, moet je wel een stapje extra zetten. Dan moet je gaan uitzoeken wat het precies is dat iets zo leuk maakt. Om bij het gamen te blijven: waarom vindt je gamen zo leuk? En welke specifieke games dan precies, want ook daar zit natuurlijk wel verschil in. Zo heb je games waarbij coördinatie belangrijk is. Andere games vragen veel strategisch inzicht en weer andere zorgen ervoor dat je je in een heel andere wereld kunt wanen. Als je die aspecten beter voor ogen hebt, kun je misschien ook beter bepalen wat je dus graag in het dagelijks leven meer zou willen doen. En dan komen er vast opeens ook andere dingen naar voren waarbij jij dat kunt inzetten of gebruiken.
Dan kun je dat coördinatievermogen misschien wel inzetten bij iets waarbij je pietje precies moet zijn, zoals tandtechnicus of machine-operator. Of gebruik je je fantasie-wereld om mooie reclamespotjes te maken. Je strategisch inzicht gebruik je dan bijvoorbeeld weer als bemiddelaar bij scheidingen. Om maar wat willekeurige voorbeelden te geven.
Zo zie je maar dat kiezen vanuit wat je leuk vindt zeker niet verkeerd is, maar dat je dus iets verder moet kijken dan je neus lang is. Graaf iets dieper dan alleen maar ‘leuk’ en ga op zoek naar andere aspecten die ook belangrijk zijn. Dan zul je ontdekken dat je ook iets kunt gaan studeren wat niet direct op je ‘hartstikke leuk’-lijstje staat, maar wat wel degelijk leuk kan worden omdat het bij je past! En vind je dat moeilijk? Praat dan eens met anderen hierover of laat je professioneel begeleiden.