Wat is studiebegeleiding of studiecoaching?
Je hebt een vervolgopleiding gekozen. Het hele proces van studiekeuze heb je doorlopen, je hebt gewikt en gewogen, uren in de trein gezeten naar open dagen, vragenlijsten ingevuld, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar je bent wel mooi aanbeland bij de studie die bij je past. Nu ga je vol voor studiesucces. Je denkt nog niet direct aan studiecoaching of studiebegeleiding, behalve in de lessen die daarvoor bestemd zijn.
Maar dan begint het pas… Je zit in een nieuwe groep of klas met een nieuwe dynamiek. Groepjes worden gevormd, opdrachten uitgedeeld, lessen gegeven, je doet braaf je ‘huiswerk’. Dan kan het je ineens overvallen. Dat gevoel van “waarom lukt het niet?” (misschien omdat je eerste tentamens niet voldoende waren), “Waarom vind ik het zo lastig om alles af te krijgen?” (misschien omdat het zo veel is), of “Waarom vind ik dit stiekem toch niet zo leuk?”
Normaal gesproken heb je een begeleider op school (SB’er, SLB’er, mentor, zo’n figuur) waar je naar toe kunt stappen om een goed gesprek te hebben. Maak daar dan ook daadwerkelijk gebruik van. Vraag om studiebegeleiding; hoe eerder hoe beter. Wat dat inhoudt? Als het goed is, probeert hij of zij in een aantal gesprekken met je te ontdekken waarom je studie niet loopt zoals je hoopte. De oorzaken kunnen natuurlijk divers zijn, maar heel gebruikelijk zijn:
- Verkeerde studievaardigheden en slechte planning
- Afleidende omgevingsfactoren (Netflix, sport, muziek, veel werken, gamen, uitgaan, etc)
- Slecht overzicht van het studieprogramma: wat hoort bij wat en hoe dan?
- Twijfel of de studie toch wel bij je past
- Faalangst, stress, zelfbeeld en twijfel
Als je achter de oorzaak kunt komen, kun je gericht in actie komen en de studiebegeleiding daar specifiek op afstemmen.
Tips voor studiebegeleiding en studiecoaching
Als je bij je studiebegeleider terecht kunt, dan is dat heel fijn. Maar soms werkt dat niet. Bijvoorbeeld omdat je SB’er er nooit is, of weinig tijd voor je kan inruimen. Ook kan het zijn dat er geen klik is tussen jou en je studiecoach. Kan gebeuren, want je vindt niet iedereen even aardig toch? Maar het is wel belangrijk dat je iemand kunt vertrouwen. Een tip is om dan op zoek te gaan naar iemand die je kan helpen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, want soms is het genoeg om gewoon naar een bekende te stappen om je verhaal te doen en op het goede spoor gezet te worden. Ook studiegenoten kunnen je helpen: ze zitten in hetzelfde schuitje als jij en zijn misschien beter in plannen, de boel overzien, of willen je misschien wel aan hun samenvattingen helpen.
Het kan natuurlijk best zijn dat je je schaamt om naar iemand toe te stappen. Nergens voor nodig. Zie het als coaching. En iedere topper heeft toch een coach? Waarom jij dan niet? Ga niet bij de pakken neerzitten, maar kom in actie! Je gaat voor studiesucces toch?!?!
Wil je meer weten over de mogelijkheden van studiebegeleiding en studiecoaching bij Richting-Wijzer Advies, lees dan deze folder studiecoaching. Je kunt namelijk ook een professionele studiecoach of studiebegeleider inschakelen. Die heeft alle aandacht voor jou en je situatie. Graaft net wat verder of dieper en komt concreet met een plan van aanpak. Ook wat voor jou?