Waarom studeren? Het lijkt een normaal ‘iets’: gaan studeren als je je havo of vwo hebt afgerond. Op dat moment vraagt iedereen aan je: wat ga jij studeren? Waar ga je naar toe, welke instelling en welke studie? Als je al hebt aangemeld en een studie keuze check of intake krijgt bij je vervolgopleiding wordt je gevraagd: Waarom wil jij hier en dit of dat studeren? Allemaal logische vragen.
Maar om succesvol te gaan studeren hoort er eigenlijk nog een vraag vooraf gesteld te worden. Een vraag die eigenlijk als studie keuze check ook gesteld moet worden, namelijk: waaróm wil jij studeren?
Het gaat om motivatie: waarom studeren?
Om je studie succesvol te kunnen doorlopen moet er sprake zijn van intrinsieke motivatie: de wil die uit je zelf komt om iets te gaan doen. Die wil wordt vaak ingegeven doordat je een bepaald doel voor ogen hebt. Zo kun je bv. de wens hebben iets voor anderen te kunnen betekenen en daarom een mensgerichte opleiding kiezen. Of je kunt gedreven worden door het vooruitzicht van een goede baan en lekker veel geld verdienen.
Het maakt niet uit wat je doel is, als je maar beseft dat je een doel hebt en dat je dat doel wilt bereiken. Op het moment dat je dan even geen zin hebt, of dat het even niet zo lekker loopt, kun je daarop teruggrijpen en jezelf ertoe zetten nog een tandje bij te zetten. Dus: tijdens een studie keuze check is de waarom-vraag dus eigenlijk best belangrijk.
Waarom wil IK studeren?
Natuurlijk, het is nu eenmaal zo dat je om wat te bereiken veelal een diploma nodig hebt. Maar als dat je enige doel is, ben je eigenlijk bezig om de verwachtingen van anderen in te vullen. De maatschappij verlangt een diploma. Dan ga je die maar halen. In hetzelfde lijntje als: “je hebt vwo afgerond, dus ga je naar de universiteit”, of “je vindt sport leuk, dús ga een sportopleiding doen” moet je jezelf afvragen of “je wilt een leuke baan, dus je gaat studeren” jou brengt wat je nodig hebt.
De belangrijkste vraag is : waarom wil IK studeren? Wat maakt mij gelukkig? Hoe wil ik mijn leven invullen? Dát is intrinsieke motivatie. Met een voorbeeld hoop ik het je nog duidelijker te maken.
Waarom studeren: Celine haar verhaal
Céline rondde haar vwo af met prachtige cijfers en ging rechten studeren. Na een aantal maanden stopte ze met haar opleiding. De opleiding was niet leuk en ze kwam steeds slechter in haar vel te zitten. Ze ging tijdelijk werken in een kleine modeboetiek en merkte dat ze tot rust kwam. Ze genoot van het werken met klanten, ze maakte de winkeletalage mooi en mocht zelfs meebepalen hoe ze de kledingcollectie en de accessoires samen stelde. Haar ouders vonden het wel belangrijk dat Céline een nieuwe opleiding koos en ze kwam bij Richting-Wijzer Advies een studiekeuzetraject volgen. Na een aantal sessies barstte ze ineens in huilen uit. “Ik krijg het gewoon benauwd als ik bedenk dat ik volgend jaar weer in de collegebanken moet zitten. Ik vind het zo fijn wat ik nu doe, maar dat is toch zonde van mijn vwo-diploma?” Céline koos ervoor om in ieder geval voor NU geen opleiding te kiezen (dat is dus ook een keuze!) en om in de boetiek te blijven werken. Ze bedacht dat ze haar talenten hoe dan ook wel in kon zetten en dat ze bezig was met haar interesses. Ze kreeg opeens andere dromen en plannen: wie weet kon ze ooit zelf ook zoiets beginnen. En als ze dat tot een succes wist te maken, dan had toch niemand het er meer over dat het ‘zo jammer’ was van dat vwo-diploma. Céline kwam erachter dat intrinsieke motivatie, de reden waarom jij wil studeren belangrijker was dan wat iedereen maar vond en dacht dat ze moest gaan doen. Ze kwam erachter waarom studeren voor haar nu niet aan de orde was en koos uiteindelijk voor zichzelf. |
Wil je ook weten óf en waarom studeren voor jou de weg is? En als studeren voor jou wél de weg is, welke studie bij je past en waar je gelukkig van wordt? Een studie keuze check voorafgaand aan een opleiding kan al wat verheldering bieden, maar mocht dat niet het geval zijn, dan is er meer mogelijk.
Ondervind of een studie keuze check voor jou genoeg is. En zo niet? Laat je helpen om je toekomst uit te stippelen en je dromen waar te maken. Check hoe je stappen zet om je doel te bereiken en te achterhalen waar jouw intrinsieke motivatie zit.